Hoe ziet de Nederlandse markt voor IT-diensten eruit?

Nederland is een financieel sterk en gezond land. De economische groei in 2018 bedroeg 2,7%. Vanwege spanningen in de wereld zal de economische groei naar verwachting dalen tot 1,6% voor 2019 en 2020.

Volgens het Global Competitiveness Report 2018 van het World Economic Forum staat Nederland op de zesde plaats na de Verenigde Staten, Singapore, Duitsland, Zwitserland en Japan.

Nederland heeft meer dan 55.000 IT-bedrijven. Het grootste segment bestaat uit softwarebedrijven (54%, meer dan 30.000 bedrijven), gevolgd door systeemintegrators en IT-serviceproviders (27%, 14.800 bedrijven), technologie- en internetbedrijven (8%, 4.000 bedrijven), hosting- en cloudproviders (6 %, 3.000 bedrijven), hardwarebedrijven (5%, 2.800 bedrijven) en datacenters (0,5%, enkele honderden bedrijven).

Het aantal Internetbedrijven, hosting-, cloudproviders en datacenters neemt toe. Het merendeel van het IT-personeel (55%) is in dienst van softwarebedrijven die 41,9% van de totale omzet op de IT-markt vertegenwoordigen. Hardwareleveranciers zijn goed voor 29,8% en systeemintegrators en IT-serviceproviders voor 15,8%.

De IT-sector is bijna net zo groot als de bouwsector en overtrof de agrarische sector.

Nederlandse markt voor IT-diensten: Afbeelding van de geografische kaart van Nederland in de kleuren van de vlag

Groei IT-diensten in de komende jaren

De Nederlandse markt voor IT-diensten en apparatuur heeft een totale omzet van 90,3 miljard euro en zal naar verwachting de komende jaren blijven groeien. De totale omzetgroei bedroeg 7,4% in 2018 en IT-bedrijven zijn ook positief over de toekomst. Meer dan de helft verwacht een omzetstijging of zelfs een sterke omzetstijging in de komende drie jaar.

ABN Amro verwacht een groei van 5% in 2019 en 4,5% in 2020. ING is conservatiever, maar verwacht nog steeds een groei van 3,5% in 2019 en 3% in 2020.

De industrie kent een grote dynamiek van nieuwe opkomende spelers die nieuwe verdienmodellen introduceren.

Afbeelding van de High Tech Campus in Eindhoven, waar veel vernieuwende start-ups zijn gevestigd

Afbeelding van de High Tech campus in Eindhoven waar studenten, innovatieve start-ups en corporates elkaar ontmoeten

Veel kleine bedrijven

De overgrote meerderheid van IT-bedrijven is klein. 56% van de bedrijven bestaat uit zelfstandigen en 88% heeft 5 werknemers of minder.

0,6% van de IT-bedrijven heeft meer dan 100 werknemers. Dit is boven het Nederlandse gemiddelde van 0,4% voor andere bedrijven. Voor een jonge sector is IT volwassen in termen van grootteklassen.

Personeelstekort vormt een groot obstakel

Ondanks de sterke groei in de afgelopen jaren en de optimistische verwachtingen, maken IT-ondernemers zich zorgen. Het belangrijkste obstakel is personeelstekort. Ergens tussen 17% (volgens ABN AMRO) en 40% (bron ING) zegt hier last van te hebben. De industrie heeft altijd een structureel tekort aan goed opgeleid IT-personeel gehad, maar vanwege de economische groei en de lage werkloosheid is dit probleem acuut geworden en omvat het andere functiegroepen binnen de industrie.

Bronnen: Download het rapport van ABN AMRO of bezoek ING

Wat betekent deze informatie voor buitenlandse bedrijven die zaken willen doen in Nederland?

  • Nederland is een gezonde economie met bedrijven die willen uitbreiden, maar die niet over geschoold personeel beschikken
  • In marketingtermen is Nederland in een "Rode Oceaan": Tenzij je als buitenlands bedrijf nieuwe of innovatieve IT-diensten voor deze markt levert, moet je werken in een markt waar grenzen zijn gedefinieerd en geaccepteerd. De competitieve spelregels zijn bekend. Buitenlandse bedrijven moeten de concurrentie overtreffen
  • De verwachte groei in de IT-industrie en het gelijktijdige acute tekort aan goed opgeleid IT-personeel geeft aan dat alleen een instroom van goed opgeleid IT-personeel deze groei mogelijk maakt. Wereldwijde bedrijven zoals Cognizant en Capgemini brengen om die reden virtueel of fysiek personeel uit Azië om aan projecten in Nederland te werken

Wat kunnen buitenlandse bedrijven doen om hun kansen bij potentiële Nederlandse klanten te vergroten?

  • De beschikbaarheid van goed opgeleid IT-personeel aantonen (CV's, bedrijfsprofielen, referenties)
  • Relaties opbouwen met lokale IT-providers. Die hebben wel klanten, maar een tekort aan goed opgeleid IT-personeel

Kansen voor buitenlandse IT-bedrijven in Nederland

Belangrijke regels en kenmerken van de markt